Różnica między aromatem a kompozycją zapachową jest zasadnicza, choć reguły dotyczące ich kreacji mają te samo źródło. W kreacji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych w dużej mierze wykorzystuję się te same surowce zwłaszcza roślinne (cytrusy, przyprawy, zioła) Większość firm działających na rynku aromatów i kompozycji zapachowych zaczynała swoją działalność od otrzymywania olejków eterycznych i ekstraktów z roślin ponad 100 lat temu.
Blog Smaku i Zapachu
Teoria, praktyka, porady.
Najważniejsze składniki używane przy produkcji perfum.
Z tego artykułu dowiesz się: Jakie najważniejsze składniki aromatów wykorzystywane są w branży produkcji perfum (flavours & fragrance) oraz w przemyśle spożywczym. Z czego i w jaki sposób są pozyskiwane olejki aromatyczne, ekstrakty, rezyny, absoluty i balsamy.
Teoria zapachu, czyli jak potrafimy rozpoznać 800 aromatów w kawie.
Z tego artykułu dowiesz się: Jak odczuwamy zapach i jak rozpoznajemy aromaty. Jak sommelierzy klasyfikują aromaty win. Ile rodzajów aromatów ma dobra kawa. Ile kokainy jest w perfumach. Jakich zaburzeń zapachu możemy się nabawić.
Ekstrakcja – technika produkcji naturalnych olejów eterycznych, składników perfum i aromatów spożywczych.
Ekstrakcja najogólniej to proces wydobywania z mieszaniny stałej lub płynnej ( rzadko gazowej) określonego składnika ( kofeina, sacharoza) lub wielu składników ( rezyny) za pomocą odpowiednio dobranego rozpuszczalnika. Oddzielenie składnika odbywa się najczęściej poprzez proces destylacji lub krystalizacji
Destylacja i rektyfikacja alkoholu, naturalnych ekstraktów roślinnych i olejków perfumeryjnych.
Destylacja to jedna z najbardziej powszechnych i najstarszych metod fizycznego rozdzielania ciekłych mieszanin , dwu lub wieloskładnikowych na skalę nie tylko laboratoryjną ale i przemysłową wykorzystywaną w branży przemysłu aromatyczno – perfumeryjnego. Polega ona na odparowaniu substancji lotnych , w konkretnych warunkach temperatury i ciśnienia a następnie na skropleniu ich i zebraniu w odbieralniku.