Blog Smaku i Zapachu

Teoria, praktyka, porady.

Czym się różni aromat spożywczy od kompozycji zapachowej używanej np. w perfumach?

Czym się różni aromat spożywczy od kompozycji zapachowej używanej np. w perfumach?

Różnica między aromatem a kompozycją zapachową jest zasadnicza, choć reguły dotyczące ich kreacji mają te samo źródło. W kreacji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych w dużej mierze wykorzystuję się te same surowce zwłaszcza roślinne (cytrusy, przyprawy, zioła) Większość firm działających na rynku aromatów i kompozycji zapachowych zaczynała swoją działalność od otrzymywania olejków eterycznych i ekstraktów z roślin ponad 100 lat temu.

Ekstrakcja – technika produkcji naturalnych olejów eterycznych, składników perfum i aromatów spożywczych.

Ekstrakcja – technika produkcji naturalnych olejów eterycznych, składników perfum i aromatów spożywczych.

Ekstrakcja najogólniej to proces wydobywania z mieszaniny stałej lub płynnej ( rzadko gazowej) określonego składnika ( kofeina, sacharoza) lub wielu składników ( rezyny) za pomocą odpowiednio dobranego rozpuszczalnika. Oddzielenie składnika odbywa się najczęściej poprzez proces destylacji lub krystalizacji

Destylacja i rektyfikacja alkoholu, naturalnych ekstraktów roślinnych i olejków perfumeryjnych.

Destylacja i rektyfikacja alkoholu, naturalnych ekstraktów roślinnych i olejków perfumeryjnych.

Destylacja to jedna z najbardziej powszechnych i najstarszych metod fizycznego rozdzielania ciekłych mieszanin , dwu lub wieloskładnikowych na skalę nie tylko laboratoryjną ale i przemysłową wykorzystywaną w branży przemysłu aromatyczno – perfumeryjnego. Polega ona na odparowaniu substancji lotnych , w konkretnych warunkach temperatury i ciśnienia a następnie na skropleniu ich i zebraniu w odbieralniku.