Blog Smaku i Zapachu

Teoria, praktyka, porady.

Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych (…)

Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win owocowych (…)

Pandemia w sposób znaczący wpłynęła nie tylko na wybory rynkowe klientów, ale również na cały sektor przemysłu spożywczego. Nie tylko na jego produkcję, dostępność surowców, zyski czy obroty, ale także na nowości sprowadzane na rynek. W większości przypadków proces tworzenia nowego produktu zaczyna się przynajmniej rok wcześniej, tak więc nowe produkty to pomysły z czasów przed pandemicznych. Niemniej jednak warto o nich napisać, gdyż w większości przypadków są innowacyjne i wpisują się w nową rzeczywistość realizując potrzeby klientów i rynku.

Innowacje na rynku alkoholowym 2021

Innowacje na rynku alkoholowym 2021

Pandemia w sposób znaczący wpłynęła nie tylko na wybory rynkowe klientów, ale również na cały sektor przemysłu spożywczego. Nie tylko na jego produkcję, dostępność surowców, zyski czy obroty, ale także na nowości sprowadzane na rynek. W większości przypadków proces tworzenia nowego produktu zaczyna się przynajmniej rok wcześniej, tak więc nowe produkty to pomysły z czasów przed pandemicznych. Niemniej jednak warto o nich napisać, gdyż w większości przypadków są innowacyjne i wpisują się w nową rzeczywistość realizując potrzeby klientów i rynku.

Czym się różni aromat spożywczy od kompozycji zapachowej używanej np. w perfumach?

Czym się różni aromat spożywczy od kompozycji zapachowej używanej np. w perfumach?

Różnica między aromatem a kompozycją zapachową jest zasadnicza, choć reguły dotyczące ich kreacji mają te samo źródło. W kreacji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych w dużej mierze wykorzystuję się te same surowce zwłaszcza roślinne (cytrusy, przyprawy, zioła) Większość firm działających na rynku aromatów i kompozycji zapachowych zaczynała swoją działalność od otrzymywania olejków eterycznych i ekstraktów z roślin ponad 100 lat temu.

Ekstrakcja – technika produkcji naturalnych olejów eterycznych, składników perfum i aromatów spożywczych.

Ekstrakcja – technika produkcji naturalnych olejów eterycznych, składników perfum i aromatów spożywczych.

Ekstrakcja najogólniej to proces wydobywania z mieszaniny stałej lub płynnej ( rzadko gazowej) określonego składnika ( kofeina, sacharoza) lub wielu składników ( rezyny) za pomocą odpowiednio dobranego rozpuszczalnika. Oddzielenie składnika odbywa się najczęściej poprzez proces destylacji lub krystalizacji

Destylacja i rektyfikacja alkoholu, naturalnych ekstraktów roślinnych i olejków perfumeryjnych.

Destylacja i rektyfikacja alkoholu, naturalnych ekstraktów roślinnych i olejków perfumeryjnych.

Destylacja to jedna z najbardziej powszechnych i najstarszych metod fizycznego rozdzielania ciekłych mieszanin , dwu lub wieloskładnikowych na skalę nie tylko laboratoryjną ale i przemysłową wykorzystywaną w branży przemysłu aromatyczno – perfumeryjnego. Polega ona na odparowaniu substancji lotnych , w konkretnych warunkach temperatury i ciśnienia a następnie na skropleniu ich i zebraniu w odbieralniku.